GYIK                         Nincs bejelentkezve

Ezen az oldalon a Gyakran Ismételt Kérdesekre talál választ.

    Az oldalon a CTRL+F gombok megnyomásával kereshet.

BELÉPTETŐ RENDSZEREK

   

     Mit csináljak, ha nem működnek a beléptetési időkorlátok ("time code") a SUPREMA "BioAdmin" szoftverében?

Ez magyar nyelvű Windows és néhány régebbi angol Windows esetén fordulhat elő, megoldás a Microsoft javító szoftverének a telepítése.
Keresse meg az MDAC_TYP.EXE javítást az Microsoft weboldalán, válassza ki, töltse le és telepítse a Microsoft Data Access Components (MDAC) 2.8 SP1 verziót:
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?
FamilyID=78cac895-efc2-4f8e-a9e0-3a1afbd5922e&DisplayLang=hu

Szükség lesz a Windows eredetiség vizsgálatára.


Felhasználó ID és kátyakódok kiolvasása Roger vezérlőből

Amennyiben valamilyen oknál fogva nem áll rendelkezésre a beléptetőrendszer korábbi, a felhasználói adatokat is tartalmazó lementett adatbázisa, akkor az alább ismertetett eljárás segítségével, a PR Master program speciális módón történő elindításával, lelehetőség van a vezérlőben tárolt felhasználói ID-k és a hozzájuk tartozó kártyakódok kiolvasására.

1.    Nyissa meg a parancssort; Windows+R majd írja be a cmd parancsot és nyomja meg az ENTER-t.

2.    A felnyíló ablakba írja be a következő parancsot;

"C:\Program Files\Roger\Access Control System 4.5\PRMaster.exe" /IMPORT_USERS /ENCODEUSERS

(Ha a PR Master programot nem az alapértelmezett könyvtárba telepítette, akkor az idézőjelek között annak elérési útját kell megadni.)

3.    A program elindulását követően válassza ki a „Felhasználók -> Import -> Felhasználólista importálása vezérlőből” parancsot.

 

4.    Válassza ki azt a vezérlőt, melyből ki kívánja olvasni a felhasználói listát, majd kattintson az OK gombra.

 

5.    A folyamat befejeztét követően nevezze el a mentendő fájl nevét és jelölje ki a mentés helyét.

Az így kapott fájlt küldje el a MASCO Kft. részére, hogy a Roger elvégezhesse annak dekódolását.

Az így dekódolt fájlt visszajuttatjuk Önnek, melyet ezt követően a PR Master program „Felhasználók -> Felhasználólista importálása fájlból” parancs segítségével lehet beolvasni.

 

 

RIASZTÓK

    A DLOAD10 program eseménynapló ablakában az időpontok kivételével nem jelennek meg az események információi. Ugyanakkor nyomtatott formában az eseménynapló minden részlete láthatóvá válik.

A felmerülő problémát a registry egy bejegyzése okozza, melyet a következő módon törölhet:

 1. A WINDOWS+R billentyűkombinációval nyissa meg  a FUTTATÁS ablakot,
 2. Gépelje be a REGEDIT parancsot és kattintson az OK gombra,
 3. A megnyíló ablakban az alábbi elérési úton keresse meg a törlendő bejegyzést.
  HKEY_CURRENT_USER\Software\Satel\dload10\pos
 4. Törölje ki az említett elemet és zárja be az ablakot.
 5. A DLOAD10 program újboli indítása után az esménynapló minden adata láthatóvá válik a program ablakában.
Az fentebb leírt műveleteket figyelmesen hajtsa végre, mert egy esetleges másik bejegyzés törlése a számítógép operációs rendszerének hibás működését okozhatja!!!

   

     Hogyan használja az ACU-100 rádiós vezérlő a Satel központok kommunikációs buszait?

CA-10 és CA-64 központokhoz illesztve az ACU-100 rádiós vezérlő egység rádiós zóna bővítőként funkcionál, a kommunikációs buszon kizárólag az ACU-100 vezérlő (és az esetleges ACX-100 bővítők) OC kimeneteihez nem rendelt rádiós zónák sértés és tamper állapotát küldi el. AZ OC kimenetekhez rendelt rádiós zónák állapotát az OC kimenet és a riasztó központ fizikai csatlakoztatásával vihetjük át. Ha szeretnénk átvinni a további jelzéseket is (modul tamper, kommunikációs problémák a rádiós eszközökkel, stb.), csatlakoztassuk fizikailag az ACU-100 funcionális kimeneteit a riasztóközponthoz.

INTEGRA központokhoz csatlakoztatva az ACU-100 rádiós vezérlő egységet, a rádiós vezérlő egység és a riasztó központ közötti összes kommunikáció a kommunikációs buszon keresztül valósul meg.

A kommunikációs hiba jelzésének késleltetése kb. 4-5 perc.

    Használhatók-e a CA-64 kezelők Integra központokhoz és fordítva?

A CA-64-es kezelők nem kompatibilisek az Integra központokkal. Előfordulhat, hogy működnek vele, de ilyen használat során kompatibilitási problémák sora fordulhat elő. Az INT-KLCDK-GR és az INT-KLCD-GR kezelők 6.00 verziótól már kompatibilisek a CA-64 és az Integra központokkal egyaránt.

    Hogyan indítsuk el a PC letöltést SATEL CA-10 riasztóközpontnál hardware reset nélkül?

 • Dload10-es szoftver elindítása.
 • A File menü / Új eszköz almenüjében válassza ki a használt CA-10-esnek megfelelő verziószámot.
 • A Kommunikáció menü / Konfiguráció almenüjében válassza ki a megfelelő kommunikációs portot.
 • Az Opciók menü / Panel jelszó és PC jelszó beállítás részénél (ha korábban meg lett változtatva az alapértelmezettről) állítsa be a kezelőből kiolvasható azonosítókat.
 • Lépjen be a kezelőn szervíz módba (alapértelmezett szervíz kód: 12345).
 • Indítsa el az RS letöltés funkciót (112-es menüpont).
 • A Dload10 szoftverben nyomja meg az "Olvas" ikont, ekkor létrejött a kapcsolat a panellel és elkezdődik az adatok beolvasása.

    Mit csináljunk, ha nem telefonál vagy nem küld SMS-t a SATEL GSM modulunk?

 • Ellenőrizze, hogy az antenna megfelelően van-e csatlakoztatva a modulhoz.
 • Ellenőrizze, hogy az SMS központ számát megfelelően adta-e meg. A számot a GSM szolgáltatótól tudhatja meg. A megadás formátuma például Vodafonos SIM kártya esetén: 36709996500 ("+" és "00" nélkül!). Figyeljen arra, hogy a teljes, nemzetközi telefonszám /Full, international number/ opció BE legyen kapcsolva a modulban vagy a Dload10-es szoftverben. A másik fontos dolog, hogy a "+ átalakítása digitté" menüpontba be legyen írva, hogy "00".
 • Az értesítendő telefonszámot hanghívás és SMS esetén is a következő formátumban kell megadnia: +36701234567 (például 70-es telefonszám esetén). A "+" jelet be kell beírnia a telefonszám elé a modulban vagy a Dload10-es szoftverben egyaránt.

    Hogyan kell felprogramozni a SATEL CA 10 riasztóközpontot telefonhívás funkcióra?

Lépjünk be a szerviz menübe (szerviz kód + #).
5-ös menüpont - Rendszer opciók - telefonhívás kiválasztása (telephone messaging).
86-94-es menüpont - Telefonszámok megadása: Az értesítendők telefonszámát kell megadni (max 8) prioritási sorrendben.
95-ös menüpont - Partíciók hozzárendelése a telefonszámokhoz: Itt kell a partíciókat külön-külön, szükségszerűen hozzárendelni a megadott telefonszámokhoz. Ha 1 telefonszámhoz sem rendelünk 1 partíciót sem, nem lesz telefonhívás.
100-as menüpont - Próbálkozások és körök száma: A próbálkozások számával azt állítjuk be, hogy adott telefonszámot hányszor próbáljon hívni egymás után, ha valamiért nem elérhető. A körök számával azt tudjuk beállítani, hogy az értesítendők listáját hányszor próbálja meg körbehívni, ha senki nem elérhető.

    Hogyan kell bekötni a SATEL CA 4 v 1 tamperkört?

A központi panelre az érzékelőket és a tamperkört külön kell bekötni. Mindkét bekötésnél használjunk 2,2KOhmos lezáró ellenállásokat. A tamperkört a 4-es zóna bemenetre kössük, és a szervizmenüben (szerviz kód + #) a 3-as menüpont alatt állítsuk be a 24 órás zóna típust.

    Hogyan kell bekötni és programozni a SATEL CA-10 kezelőit?

A központhoz a kezelőket 4 eres vezetékkel tudjuk bekötni, az alábbi csatlakozókat használva:

1-es kezelő alaplap 3-as kezelő alaplap
KPD - +KPD KPD - +KPD
COM - COM COM - COM
DTA - DATA DTA - DATA
CLK - CLK1 CLK - CLK3
2-es kezelő alaplap 4-es kezelő alaplap
KPD - +KPD KPD - +KPD
COM - COM COM - COM
DTA - DATA DTA - DATA
CLK - CLK2 CLK - CLK4

A kezelőknek egyedi címmel kell rendelkezniük, hogy a központ felismerje őket. LCD-s kezelőnek a címét a szervízmenü LCD bill. menü alatt tudjuk beállítani. LED-es kezelő címét a hátlap eltávolítása után jumperek segítségével tudjuk beállítani. Az alapértelmezett cím '1001'.
A címek beállítása után a szervíz menü 124-es pontját elindítva felismertetjük a kezelőket a központtal.

Megjegyzés: A +KPD, DATA, CLK csatlakozókat csak a kezelők illetve a zónabővítő (CA-10E) bekötésére használjuk. A kezelői tápról ne üzemeltessünk érzékelőket, esetleg kültéri szirénát!

    Hogyan kell elvégezni a SATEL riasztóközpontok hardveres kódtörlését?

Ha elfelejtettük a szerviz kódot vagy a mester kódot, akkor a panelen található reset jumper tüske használatával beléphetünk a szervíz menübe és visszaállíthatjuk a gyári alapértelmezett kódokat, a rendszerbeállítások megtartása mellett.
Ennek menete:

 1. Kapcsoljuk le az AC tápellátást, majd az akkumulátort a központról.
 2. Helyezzük a jumpert a központ alaplapján található RESET tüskékre.
 3. Kapcsoljuk vissza egymás után az akkumulátort, majd az AC tápellátást. (a dialer LED elkezd villogni)
 4. Ha a dialer LED kialszik, távolítsuk el a jumpert a tüskéről, ezzel a központ automatikusan belép a szerviz menübe, az END SERVICE (SZERVIZ VÉGE) menüpont jelenik meg.
 5. A RESTARTS (ÚJRAINDÍTÁSOK) menüpontban a CLEAR CODES (KÓDOK TÖRLÉSE) elindításával visszaállíthatjuk a gyári kódokat.
  Megjegyzés: Ha a 4-es lépésnél az END SERVICE helyett a CLEAR SETTINGS jelenik meg, akkor a rendszer konfigurálásánál a szervíz mód blokkolása opciót aktiválták. Ebben az esetben a kódokat csak a rendszerbeállításokkal együtt tudjuk alapértelmezettre állítani.

    A SATEL Integra központhoz kötött CA-64ADR címezhető zónabővítő kártya miért ad hibaüzenetet?

Azért, mert az Integra központcsalád megjelenése előtt gyártott CA-64ADR címezhető bővítőpanelek szoftvere még nem kompatibilis az Integra központokkal. Az 1.6-os szoftver verziótól megszűnik a hibajelzés.

    Mire jó a relé?

A relé egy olyan elektromechanikus kapcsolóelem, amelyik a tekercsére kapcsolt működtető feszültség segítségével elektronikus áramkörök kapcsolására alkalmas. Ez lehetővé teszi viszonylag kis teljesítménnyel jóval nagyobb teljesítmények kapcsolását, vezérlését. További előnye, hogy egyúttal a vezérlő és a vezérelt áramkörök közötti galvanikus elválasztás is biztosítja.

    Mi az "NO" "NC"?

Az NO és NC rövidítések az angol „normaly open” (alaphelyzetben nyitott) és „normaly closed” (alaphelyzetben zárt) szavak kezdőbetűből állnak és egy kapcsoló elem nyugalmi helyzetben (vezérlés nélküli) felvett állapotát jelenti.

KAPUMOZGATÁS

    Új PROTECO Q36-os kapuautomatika vezérlés lett feltelepítve, de miért nem hajlandó nyitni a kaput?

Ellenőrizze, hogy rövidre vannak e zárva a nem használt STOP és FOTOCELLA (infrasorompó) bemenetek a +24Vdc tápfeszültséggel. Ezek alap állapotban zárt kontaktusok, így ha nem köti be őket, nyitva maradnak és a központ vezérlő jelként érzékeli. Ezért a Q36-os vezérlés esetében a nem használt STOP bemenet 2-es sorkapcsát a 8-as sorkapocshoz (fix +24Vdc) kell kötni, a nem használt záró irányú fotocella 3-as sorkapcsát a 9-es sorkapocshoz (a közpant által a fotocella-tesztekhez szükséges, vezérelt +24Vdc) kell kötni, és ha a nyitó irányú fotocellát sem használja a 4-es sorkapcson, akkor azt is kösse össze a 9-es sorkapoccsal. Hasonlóan járjon el a PROTECO korábbi Q35 és Q34-es vezérléseinél, de az összes, többi kapuautomatika vezérlést is ennek az elvnek az alapján kell bekötni a STOP gomb és a FOTOCELLÁK hiánya esetén (a sorkapcsok változhatnak), bármilyen márkájúak is legyenek azok.

    Amikor becsukódik a kapum, miért nyit vissza minden ok nélkül?

Ha vannak felszerelve infrasosompók (fotocellák), és korábban hosszabb ideig teljesen rendesen működött a kapu, akkor az egyik oka a visszanyitásnak az infrasosompó bekoszolódása lehet. Tisztítsa le kívül és belül is az infrasorompó lencséit, ellenőrizze, nem költözött-e be hivatlan lakó pók, hangya, stb. formájában az elektronikára vagy a lencsék belsejére. Azt is ellenőrizze, hogy a kapu vetemedéséből adódóan annak valamely része záráskor nem lóg e be az infrasosompó útjába.

    Miért nyikorog a szárnyaskapu-mozgató motornak a kapuhoz rögzített vége, és hogyan lehet megszüntetni?

Valószínűleg koszos lett a motor ki-be mozgó dugattyú része. Olyan állapotban, amikor a motor karja (a dugattyú) teljesen ki van húzatva, törölje tisztára a kiálló dugattyú részt, majd a barkácsáruházakban kapható WD-40 folyadékkal VÉKONYAN fújja be. NE FÚJJA BE VASTAGON, NE ZSÍROZZA és NE OLAJOZZA a dugattyút, mert akkor az összegyűjti a port, ami következtében hamar tönkremennek a tömítőgyűrűk és a belső mechanikai áttételek. Ez vonatkozik az szárnyas-kapu mozgató elektro-mechanikus és olaj-hidraulikus motorok kar részére is.

    Mi a különbség úszó és tolókapu között?

Az úszókapu a tolókapuk egyik csoportja. Különlegessége, hogy semmilyen a kaput tartó, megvezető mechanikai elemmel nem rendelkezik a kapunyíláson belül, mintha az a felszín felett lebegne, a levegőben úszna. Így nem rendelkezik a talajra szerelt sínnel, illetve az azon futó, a kapu súlyát megtartó görgőkkel sem.

ZÁRTLÁNCÚ TV

    Hogyan kell használni az AV TECH AVC-783, 785, 787 (D) DVR audio csatornáit?

A fenti DVR-ek 4 db audio bemenettel és 2 db audio kimenettel rendelkeznek. A bemenetekre kapcsolt audio jelet tudjuk rögzíteni, illetve az élő hangot hallgatni.
Az élő hangcsatornát a 'SHIFT' és az 'AUDIO' gombok megnyomásával tudjuk léptetni:
L1 (élő hang az 1-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L2 (élő hang a 2-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L3 (élő hang a 3-as bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L4 (élő hang a 4-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
AUDIO OFF (audio kikapcsolva)
Visszajátszás esetén szintén a 'SHIFT' és 'AUDIO' gombok megnyomásával tudjuk kiválasztani a szükséges hangcsatornát. Lehetőség van a 4 felvett és a 4 élő hangcsatorna hallgatására:
L1 (élő hang az 1-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L2 (élő hang a 2-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L3 (élő hang a 3-as bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
L4 (élő hang a 4-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
R1 (rögzített hang az 1-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
R2 (rögzített hang a 2-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
R3 (rögzített hang a 3-as bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
R4 (rögzített hang a 4-es bemenetről) - 'SHIFT'+'AUDIO'
AUDIO OFF (audio kikapcsolva)

    Hogyan kell használni az AV TECH AVC-781, 783, 785, 787 (D) DVR-eket PC monitorral?

A PC monitor csatlakoztatásához szükségünk van egy P/N VGA típusú jel átalakítóra (opcionális, nem tartozéka a készüléknek). Ezt az eszközt tudjuk csatlakoztatni a D/V jelölésű csatlakozóba, ami a DVR hátlapján található. A jel átalakítóba csatlakoztatva a PC monitort, a DVR monitor képe megjelenik a PC monitoron.

    Hogyan lehet aktiválni és kikapcsolni AV TECH Digitális Videó Rögzítők (DVR-ek) billentyűzetét?

A billentyűzár bekapcsolásához nyomjuk meg a MENÜ és az ENTER gombot egyszerre, megjelenik a KEY LOCKED üzenet.
A billentyűzár feloldásához a MENÜ és az ENTER gomb megnyomásán túl szükségünk van kód bevitelére is, ami alapesetben '0000'.

    Miért nem találom a felvételeimet a Digitális Videó Rögzítőmön (DVR)?

Ellenőrizze, hogy DVR-be telepített winchesterek (HDD) hátulján lévő jumper "master" vagy "slave" állapotban legyen és ne maradjon kiválasztatlanul, vagy gyárilag "cable select" pozicióban. Ha egy HDD van, akkor "master" állásban, ha két HDD van, akkor az egyiken "master" a másikon pedig "slave" állásban legyen. Így nem keveredhetnek össze a HDD-k és rajta a felvételek.

    Miért "fagy le" a Digitális Videó Rögzítőm?

Általában két oka van. A leggyakoribb a túlmelegedés. Ez adódhat a következőkből: 1. a DVR teteje tele van pakolva újságokkal vagy 2. olyan helyre van behelyezve, ahol nem tudja körbejárni a levegő, vagy 3. nem alacsony üzemi hőmérsékletű HDD lett beépítve. Ezekből adódóan felmelegszik, és a winchester(ek) hővédelme bekapcsol. A másik ok lehet, hogy tőbb winchester (HDD) van a DVR-be építve, de a HDD-k hátulján lévő "cable select" jumper (kis tűs kapcsolók) nincs átállítva az egyiken "master", a másikon pedig "slave" állapotba. (Csak egy "master" lehet). Tehát: ne fedje le a DVR-t újságokkal, olyan helyre rakja, ahol le tudja adni a működés közben kibocsátott hőt, alacsony üzemi hőmérsékletű winchestert építsen be (pld. WESTERN DIGITAL) és olyan esetekben, amikor a DVR-be több HDD kerül beépítésre, a rajtuk lévő jumpert állítsa "master" illetve "slave" állapotokba.

    A Digitális Videó Rögzítőm (DVR) miért nem látja a beépített winchester (HDD) teljes kapacitását?

Azért, mert valószínűleg a beépítendő HDD hátulján lévő "capacity limit" jumper (kis tűs kapcsoló) abban az állásában van, amikor a HDD nem mutatja a teljes kapacitását. Erre olyan régi PC alaplapokhoz való kompatibilitás miatt van néha szükség, melyek csak néhány gigabájtig képesek címezni a winchestereket. Mivel a DVR-ekben újfajta alaplapok vannak, állítsa inaktív állapotba a "capacity limit" jumpert, és látni fogja a HDD teljes kapacitását. Ha ennek ellenére sem látja a telljes kapacitást, egy PC-be formázza meg a renitens HDD-t alacsony szinten.

    Asztali (stand alone) DVR-t vagy PC kártyás DVR-t vegyek?

Ha nem valamilyen speciális ipari vagy fejlesztői célra, hanem biztonságtechnikai okokból kell rögzíteni az eseményeket, akkor egyértelműan a válasz az asztali DVR. Az okok röviden következők: kompatibilitás, stabilitás, ár és végül esztétika. Egy nem túl friss (fél éves) PC kártyás DVR szoftveréhez már nem biztos, hogy lehet harvert kapni, és ez a későbbi szervizelést is szinte lehetetlenné teszi, de már a piacon lévő új hardverekkel sem lesz kompatibilis. A PC-ken futó Windows operációs rendszer stabilitásáról nem kell külön fórumot nyitni, ha csak egyszer egy évben fagy le, az is lehet, hogy pont akkor lesz, amikor az esemény volt... Ha a gyártó által ajánlott hardverösszeállításban vesszük meg a PC-t, akkor összehasonlítva egy hasonló csatornaszámú asztali DVR-hez képest drágábban jövünk ki. Előnyként írhatjuk itt a PC kártyás DVR-ek számára, hogy ha van egy már nem használt PC-nk, ami kompatibilis még/már a DVR kártyával, akkor olcsóbban jöttünk ki. Ne feledjük, hogy az erre a célra szánt PC-t más dolgokra nem tudjuk majd használni, mert a digitális (videó)jelfeldolgozás (DSP) felemészti a PC teljesítményét, még a drágább, hardveres DSP-vel rendelkező kártyák esetén is jelentős lassulást tapasztalunk. Végül, a végfelhasználó számára, például egy ügyvezető irodában esztétikusabban el tudunk helyezni egy asztali DVR-t egy polcon, mint egy jóval nagyobb PC-t.

    Mi az a felbontás?

A felbontás a képet felépítő az adott felületegységre jutó önálló képelemek, képpontok számát jelenti.

    Mi az a TV-sor?

A TV sor (TVL) a kamerák vízszintes felbontását jellemző érték. Azon egymás után felváltva és egymástól még élesen megkülönböztethető fekete és fehér pontok (függőleges vonalak) száma, amelyek még nem mosódnak össze a kamera által szolgáltatott képen.